Érintetteknek

Májbetegségek

Jó pár éve folyamatosan nő társadalmunkban a májbetegségek előfordulási gyakorisága. Ennek egyik oka, hogy számos májbetegség, például a hepatitis, de a kolesztatikus májbetegségek, (epepangással járó májbetegségek) is, idült állapotok, amelyek idővel májcirrhosisba torkollnak. Ekkor pedig már szövődmények is felléphetnek, például hepatikus encephalopathia, amely jelentősen akadályozza a beteg testének és elméjének működőképességét.

A cholestasis-szal kísért idült májbetegségek gyógyítási lehetőségei ma is behatároltak. Már csak emiatt is érdemes mindent megtennünk, hogy soha ne legyen szükségünk májátültetésre.

Hepatitis

Hepatitist (májgyulladást) számos tényező okozhat. Kiválthatják például mérgező anyagok, különösen az alkohol. A leggyakoribb ok azonban a vírusfertőzés. Ez több típusba sorolható (Hepatitis A, B, C, D és E), a betegség lefolyása és a fertőzést okozó vírus alapján. A Hepatitis A akut állapot, míg a hepatitis B-t, C-t és D-t különösen idült, fokozatosan súlyosbodó természete teszi rettegetté. Az egyre súlyosbodó idült betegség kialakulására akkor van esély, ha az immunrendszernek nem sikerül elpusztítania a vírust. A krónikus májgyulladás emellett májrákot is kiválthat.

A krónikus májgyulladás kezelésében használt legfontosabb gyógyszerek az interferon és a virosztatikus hatóanyagok, azaz a vírusok terjedését gátoló szerek. A legokosabb a fertőzés gondos megelőzése. A hepatitis B esetén ez vakcinázással megoldható. A hepatitis C esetén ilyesmire nincs lehetőség.

Kolesztatikus májbetegségek

A kolesztatikus májbetegségek olyan állapotok, amelyekben az epe felgyülemlik a májban. Idült betegségek. A májsejtek az epepangás miatt károsodnak, ami májcirrhosishoz vezethet. A kolesztatikus májbetegségek ma még ritkák, de – egyelőre ismeretlen okból – az utóbbi években folyamatosan nőtt a gyakoriságuk. Egyes feltételezések szerint immunológiai tényezők állhatnak a háttérben, bizonyos kolesztatikus májbetegségek ugyanis autoimmun jellegűek.

Most két különösen fontos betegségtípussal fogunk megismerkedni, a primer biliáris cirrhosissal, (rövidítve PBC) és a primer szklerotizáló cholangitis-szel, (rövidítve PSC).

Primer biliáris cirrhosis (PBC)

A PBC elsősorban 35-40 éves vagy annál idősebb nőket érint. Kezdetben néha jelentősebb tünetek nélkül fejlődik a betegség, a fáradékonyságtól és az időnkénti pruritustól (viszketés) eltekintve. Nemritkán teljesen véletlenül fedezik fel, amikor valamilyen más okból végzett kivizsgálás során feltűnnek a megemelkedett májfunkciós vérparaméterek. Ha az epepangás (cholestasis) továbbra is fennáll, jellegzetes változások indulnak meg. Például sötétebb lesz a vizelet, miközben a széklet világosabb. A beteg egyre erősebb pruritust él át, majd kifejezetten fáradékony, enervált lesz, és néha ízületi fájdalmak is jelentkeznek.

A PBC-re, a májátültetésen kívül, nincs ismert, végleges gyógyulást biztosító gyógymód. Mindamellett jó pár éve már jól használható kezelési módszerek állnak rendelkezésre. Az endogén epesavval, az urzodezoxikólsavval végzett kezelésről bebizonyosodott, hogy nem csak csökkenti a PBC tüneteit, de javítja a sejtek mikroszkopikusan mérhető elváltozásainak állapotát is. A legújabb vizsgálatok eredménye emellett arra is rámutatott, hogy az urzodezoxikólsav igen jó hatással van a betegség progressziójára, egyértelműen segít elodázni azt az állapotot, amikor már májátültetésre van szükség.

Úgy tűnik, az urzodezoxikólsav serkenti az epeáramlást (a choleresist), ezzel tehát legalábbis részlegesen javítja az epepangást. Emellett pozitív változást okoz az epe epesavspektrumában, és csökkenti a többi epesav káros hatását, ily módon egyfajta sejtvédelmet nyújt a májsejteknek.

Még jobbak a kezelési eredmények, ha az urzodezoxikólsavat valamilyen kortikoszteroid-készítménnyel adják együtt. A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy az epesav és a budezonid nevű hatóanyag kombinációja különösen jó kezelési módszer. A budezonid különleges kortikoszteroidtípus, ami helyileg hat a májban, ahol aztán rögtön le is bomlik. Ezért a teljes szervezetet terhelő kortikoszteroidhatás minimális. Ez a magyarázata annak a tapasztalatnak, hogy a budezonid alkalmazása során sokkal ritkábban jelentkeznek mellékhatások, mint a hagyományos kortikoszteroidokkal való kezelés alatt.

Primer szklerotizáló cholangitis (PSC)

A PSC főleg férfiakban jelentkezik, legtöbbször 25 és 40 éves kor között. Ez a betegség az epeutak gyulladása. A gyulladás hatására az epeutak idővel beszűkülnek, ami epepangáshoz (cholestasishoz) vezet. Minthogy az epében a szervezetre kifejezetten káros epesavak is vannak, a májsejtek sérülhetnek, elhalások alakulhatnak ki a májszövetben, melyek végül májcirrhosisba torkollnak.

A betegség kezdetben évekig rejtve marad, nem jelentkeznek jellemző tünetek. Gyakran véletlenül fedezik fel, ha más okból végzett vérvizsgálatkor feltűnnek a megváltozott májfunkciós értékek. Előrehaladott állapotban fáradékonyság, pruritus, és esetleg hányinger jelentkezik. E tünetek az urzodezoxikólsav nevű endogén epesavval végzett kezelés hatására látványos javulást mutatnak. Ez az epesav ugyanis serkenti az epeáramlást. Ez azonban csak tüneti kezelés. A háttérben meghúzódó betegséget nem gyógyítja meg.

A legjobb eredmények azoknál a betegeknél érhetők el, akik endoszkópián esnek át, melynek során kitágítják a beszűkült epeutakat, lehetővé téve, hogy újra szabadabban áramoljon az epe. Ezek a páciensek is urzodezoxikólsavat kapnak kiegészítő kezelésként. Összességében a betegség előrehaladása jelentősen lelassítható, és a májátültetés is ritkább; hosszabb idő telik el, mire elkerülhetetlenné válik.

Zsírmájbetegség

Az egyik leggyakoribb májelváltozás a zsírok (trigliceridek) májsejtekben való lerakódásának megnövekedése. Az ok idült májkárosodás, melyet az esetek többségében túlzott alkoholfogyasztás okoz. A májfunkciós vérparaméterek nagysága jól jelzi a károsodás mértékét.

A máj zsíros degenerációja, a cirrhosissal ellentétben, visszafordítható folyamat. Ha a beteg felhagy az alkoholfogyasztással, a máj állapota gyakran normalizálódik, e szerv ugyanis igen jó regenerációs képességgel rendelkezik. A regenerációs folyamat májvédő gyógynövénykivonatokkal, például Hepatofalk® Plantával is támogatható. Utóbbi termék szamárkóró, kurkuma és vérehulló fecskefű kivonatát tartalmazza. Ezek májvédő tulajdonsága évszázadok óta ismert.

De nem csak az alkohol okozhatja a máj zsíros degenerációját. A tudósok egyre többet foglalkoznak egy másik szindrómával, melyet NASH-nak neveznek (nem alkoholos steatohepatitis). Ez egyfajta zsíros májelfajulás, amit gyulladásos elváltozások is kísérnek, és nem alkoholfogyasztás hatására alakul ki. A NASH okait még nem sikerült egyértelműen kideríteni, de elsősorban túlsúlyos, elhízott emberekben jelentkezik. Így az egyik legfontosabb kezelési módszer a testtömeg csökkentése. Jelenleg ezen kívül egyetlen másik kezelési lehetőség áll csak rendelkezésre, az urzodezoxikólsav nevű epesav alkalmazása. A jelek szerint ez is hozzájárulhat a NASH visszafordításához.

Májcirrhosis

A máj cirrhosisa számos idült májbetegség végstádiuma. Ilyen például a hepatitis vagy a kolesztatikus, epepangásos májbetegség is. Az alkohol okozta májkárosodás is sokszor végződik májcirrhosisban. A betegség hátterében az áll, hogy igen nagy számú májsejt károsodik és pusztul el, és emiatt a sejtek már a máj rendkívül jó regenerációs képessége ellenére sem képesek pótlódni. A tömeges sejtpusztulás miatt heg (kötőszövet) képződik. A megmaradt májsejteket a kötőszöveti elemek összenyomják, és akadályozzák megfelelő tápanyagellátásukat. A kötőszövet ráadásul idővel zsugorodni kezd, a máj emiatt megkisebbedik és megkeményedik.

A májcirrhosis lassan, fokozatosan súlyosbodik. Eleinte nincsenek különösen drámai tünetei. Később azonban, a folyamat előrehaladtával, megjelennek a jellegzetes tünetek: az étvágytalanság, a hányinger, a fáradékonyság, a gyengeség, és az általános rosszullét.

A májcirrhosisra a májátültetésen kívül nincs ismert gyógymód. A kezelés elsősorban a káros anyagok – például az alkohol – módszeres elkerüléséből áll, hogy a betegség folyamata ne gyorsuljon tovább. Létfontosságú a szövődmények, például a hepatikus encephalopathia kezelése.

Hol talál minket?

  • Budaörsön!
  • Címünk: 2040 Budaörs, Károly király út 39.
  • Telefonszámunk: 23/444 773
  • Faxszámunk: 23/444 774

Kapcsolatfelvétel

Személyesen szeretne kapcsolatba lépni velünk? Szakirodalomra van szüksége? Eljönne velünk egyik konferenciánkra? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hátterünk

Ismerje meg a németországi Dr. Falk Pharma GmbH világcéget, készítményeink kifejlesztőjét!