Érintetteknek

Epekőproblémák

A fejlett országok lakosságának mintegy 10-15%-ának van epeköve. Nőkben némiképp gyakrabban fordul elő, mint férfiakban. Körülbelül minden ötödik negyven év fölötti nő és minden tizedik negyven feletti férfi érintett. De epekőtünetek csak minden negyedik-ötödik epeköves emberben jelentkeznek. Az epekövesek mintegy kétharmadában egyáltalán semmilyen tünet nem mutatkozik, az ő epekövük úgymond „néma” kő.


A szakértők szerint beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a kövek tüneteket, például epegörcsöt okoznak. Napjainkban ilyen esetben a beteg epehólyagját műtétileg eltávolítják. Ez egyre gyakrabban úgynevezett „kulcslyuk-műtéttel”, azaz laparoszkópiás kolecisztektómiával történik. Ha koleszterintartalmú kövek alakulnak ki, akkor azonban – az esetek mintegy hat százalékában – alternatív gyógymódok is rendelkezésre állnak. Ilyenkor a kövek bizonyos tabletták szedésével is feloldhatók (gyógyszeres lízis), vagy ultrahanghullámokkal elporlaszthatók, majd eltávolíthatók (extrakorporális lökéshullám-litotripszia).


A konkrét kezelés esetenként más és más lehet a kövek méretétől és összetételétől függően. A kezelési mód megválasztásánál az operáció kockázatát és a páciens preferenciáit is figyelembe kell venni.


 

Crohn-Colitis portál magyar nyelven, rengeteg hasznos információval és kapcsolatteremtési lehetőséggel.

http://www.crohn-colitis.hu

oldal megtekintése >>

Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE)

http://www.mccbe.hu

oldal megtekintése >>

A Májbetegekért Alapítvány honlapja.

http://www.majbeteg.hu

oldal megtekintése >>

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság honlapja.

http://www.gastroent.hu

oldal megtekintése >>

Az Egészségügy + Üzlet tematikus portálja

http://www.euuzlet.hu

oldal megtekintése >>

A WHO, az ENSZ egészségügyi szervezetének honlapján a legkülönfélébb, az egészséggel kapcsolatos témát találunk, betűrendbe szedve. Információt szolgáltat például a más kontinensre utazóknak a szükséges oltásokról, és egészségügyi tanácsokkal lát el az ot

http://www.who.ch

oldal megtekintése >>

Ezen a honlapon a Crohn-betegséggel kapcsolatos fórum működik. Különösen hasznosak azok az oldalak, ahol a Crohn-betegségben szenvedő tizenévesek ismerkedhetnek fiatal sorstársaikkal.

http://www.healingwell.com/ibd

oldal megtekintése >>

A svájci Crohn-betegség/Fekélyes Vastagbélgyulladás Szövetség (SMCCV) oldala.

http://www.smccv.ch

oldal megtekintése >>

Orvosoktól betegeknek, hitelesen

http://www.webbeteg.hu

oldal megtekintése >>

Hol talál minket?

  • Budaörsön!
  • Címünk: 2040 Budaörs, Károly király út 39.
  • Telefonszámunk: 23/444 773
  • Faxszámunk: 23/444 774

Kapcsolatfelvétel

Személyesen szeretne kapcsolatba lépni velünk? Szakirodalomra van szüksége? Eljönne velünk egyik konferenciánkra? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hátterünk

Ismerje meg a németországi Dr. Falk Pharma GmbH világcéget, készítményeink kifejlesztőjét!