Érintetteknek

Epekőproblémák

A fejlett országok lakosságának mintegy 10-15%-ának van epeköve. Nőkben némiképp gyakrabban fordul elő, mint férfiakban. Körülbelül minden ötödik negyven év fölötti nő és minden tizedik negyven feletti férfi érintett. De epekőtünetek csak minden negyedik-ötödik epeköves emberben jelentkeznek. Az epekövesek mintegy kétharmadában egyáltalán semmilyen tünet nem mutatkozik, az ő epekövük úgymond „néma” kő.


A szakértők szerint beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a kövek tüneteket, például epegörcsöt okoznak. Napjainkban ilyen esetben a beteg epehólyagját műtétileg eltávolítják. Ez egyre gyakrabban úgynevezett „kulcslyuk-műtéttel”, azaz laparoszkópiás kolecisztektómiával történik. Ha koleszterintartalmú kövek alakulnak ki, akkor azonban – az esetek mintegy hat százalékában – alternatív gyógymódok is rendelkezésre állnak. Ilyenkor a kövek bizonyos tabletták szedésével is feloldhatók (gyógyszeres lízis), vagy ultrahanghullámokkal elporlaszthatók, majd eltávolíthatók (extrakorporális lökéshullám-litotripszia).


A konkrét kezelés esetenként más és más lehet a kövek méretétől és összetételétől függően. A kezelési mód megválasztásánál az operáció kockázatát és a páciens preferenciáit is figyelembe kell venni.


 

Hol talál minket?

  • Budaörsön!
  • Címünk: 2040 Budaörs, Károly király út 39.
  • Telefonszámunk: 23/444 773
  • Faxszámunk: 23/444 774

Kapcsolatfelvétel

Személyesen szeretne kapcsolatba lépni velünk? Szakirodalomra van szüksége? Eljönne velünk egyik konferenciánkra? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hátterünk

Ismerje meg a németországi Dr. Falk Pharma GmbH világcéget, készítményeink kifejlesztőjét!