Érintetteknek

A székrekedés és az irritábilis bélszindróma

A nyugati civilizációban a béltünetek és az emésztési zavarok igen elterjedtek. Komoly egészségügyi problémát legtöbbször nem jelentenek, és kézzelfogható okukat is ritkán találják. Az orvosi szakma az ilyen eseteket „funkcionális zavaroknak” nevezi. Az egészséget általában nem veszélyeztetik, de a páciensnek mégis komoly kellemetlenségeket okozhatnak.

A gyomor-bél rendszerre ható legfontosabb tünet a bél lelassult mozgása, vagy a székrekedés. Ilyenkor jellemzően általános emésztési panaszok és a kellő bélmozgások hiányának érzése jelentkezik.

Ha viszont már olyan tünetek is kialakulnak, mint a hasi fájdalom, a hascsikarás, a hasmenés (ami székrekedéssel is váltakozhat), továbbá a szélgörcs, emellett olyan általános érzetek, mint a puffadás és esetleg a hányinger, sőt, néha hányás, akkor az orvosok a tünetegyüttest irritábilis bél szindrómának hívják, amit gyakran neveznek irritábilis vastagbélnek is.

Mindettől teljesen függetlenül a különböző végbéltünetek is gyakoriak társadalmunkban, és a legváltozatosabb betegségek rejtőzhetnek a hátterükben. A leggyakoribbak az aranyeresség és a végbél általános gyulladása.

Székrekedés

A székrekedés kifejezés ritka, nehézkes bélmozgásokat jelent. Az esetek többségében az ürített székletmennyiség is túl kevés. Mindamellett a köztudatban kering néhány tévhit a székelés helyes gyakoriságával kapcsolatban. Nincs orvosi alapja annak az elképzelésnek, miszerint csakis a napi egyszeri székletürítés lehet az egészséges. Az orvosok csak azt nevezik székrekedésnek, ha a bélmozgások ritkábban indulnak meg, mint három naponta egyszer, vagy ha a széklet nagyon kicsi, és kemény, vagy fájdalmas az ürítése.

A székrekedés előfordulási gyakorisága korfüggő. A fiataloknál ritka panasz, a hatvan év felettieknek viszont már negyven százaléka küzd bélmozgási zavarokkal. A probléma a nőknél gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál.

A tünetek akkor alakulnak ki, ha a széklet térfogata – amelyet az ürülék folyadéktartalma alapján határoznak meg – alacsony. A normális széklet (faeces) víztartalma 70–80%-os. Ha ez 85%-ra vagy a fölé növekszik, a bélsár laza lesz, hasmenés alakul ki. Ha azonban 60% körüli értékre esik a víztartalom, az ürülék kemény, beáll a székrekedés.

Nem csak a folyadéktartalom, az összetétel is fontos. Ha sok nagy rosttartalmú ételt eszünk, a széklet térfogata általában nagy lesz, a rostok ugyanis sok vizet szívnak magukba. Ez pedig közvetlenül növeli a bélsár térfogatát, megkönnyítve a székelést (ürítést).

A székrekedés kezelése

Minthogy a székletürítés rendszeressége közvetlen összefüggésben áll a széklet térfogatával, a székrekedés általános eszközökkel is kezelhető. Jót tesz, ha gondoskodunk a kellő folyadékfelvételről. Ez legalább két-három liter legyen naponta. Emellett tanácsos nagy rosttartalmú ételeket fogyasztani, mert a rostok is növelik a széklet térfogatát. Rostból különösen a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekben, továbbá a zöldségekben, gyümölcsökben van sok. Ezzel szemben a fehér lisztben, a gyorséttermi ételekben igen kevés található belőle. A bélmozgási panaszokkal küzdőknek javasolt továbbá aktív életmódot folytatniuk és rendszeresen sportolniuk, mert az ülő életmód nehézkessé teszi a bélmozgást, míg a testmozgás segíti a táplálék áthaladását a bélcsatornán, és erősíti a székletürítési ingert.

Aki székrekedésre hajlamos, az természetesen jobb, ha odafigyel, hogy rendszeresek maradjanak a bélmozgásai. Semmiképp nem tesz jót, ha figyelmen kívül hagyja, visszafojtja a székelési ingerét, csak mert esetleg „nem a legalkalmasabb” az időpont, vagy, mert valami más gondja-baja van éppen.

Ha ezekkel a módszerekkel nem sikerülne kellő javulást elérni, tanácsos nagy rosttartalmú táplálékkiegészítőket is az étrendünkbe vonni – például búzakorpát, lenmagot, vagy bolhamaghéjat (psyllium-héjat, egy útilapuféle magjának a héját), a Mucofalk® alapanyagát. Ezek mind természetes, növényi eredetű rostforrások. A széklet folyadéktartalmát felszívják, megduzzadnak, így a székelést könnyítik.

A nagyobb folyadéktartalom és a növényi rost jelentősen növeli a bélsár térfogatát, lágyabbá, könnyebben kiüríthetővé téve azt. A bolhafű, latinul Plantago ovata, magjának héja rendkívül sok vizet képes magába szívni. A Mucofalk® nyálkás anyaga bevonja a bél nyálkahártyáját, ezzel is megkönnyítve a bélsár kijutását a bélből. Ugyanakkor a bélben élő baktériumflóra hasznos baktériumaira is jó hatással van, így közvetetten is javítja a bélműködést.

Sajnos azonban sok esetben mindezen stratégiák bevetésével sem sikerül kellő hatást elérni, különösen, ha a beteg korábban évekig hashajtókat szedett. Számos ilyen készítmény kapható recept nélkül is a gyógyszertárakban.

Legtöbbször ezek is gyógynövényalapúak, de teljesen más hatással vannak a bélre, mint a már említett térfogatnövelő, nagy rosttartalmú termékek. A hashajtók folyadékot vonnak ki a bélfalból is, és így ásványianyag-(elektrolit-) veszteséget okoznak a szervezetnek. Az orvosok nem ajánlják a hashajtók rendszeres használatát, mert azok hozzászokást, függőséget okozhatnak. Gyakorlatilag szinte arra „tanítják” a belet, hogy lassan, nehézkesen mozogjon. Így ördögi kör alakul ki (egyre több hashajtóra lesz szükség, a bél mégis egyre kevésbé reagál rájuk), ami csak tovább súlyosbítja a székrekedés hátterében eredetileg álló problémát.

Irritábilis bél

Hasfájás, teltségérzet, rosszullét, kiegyensúlyozatlan bélmozgások. Szinte mindenki ismeri ezeket a tüneteket, tudja, milyen érzés, mert maga is átélte már egyszer-kétszer. Legtöbbször rövid ideig tartanak csak, de az ipari országokban sokan szenvednek rendszeresen tőlük, olyannyira, hogy néhányan végül orvoshoz is fordulnak emiatt. Ha a kivizsgálás nem mutat ki semmilyen konkrét szervi elváltozást, ami a tüneteket okozhatná, feltételezhető, hogy működési zavarról van szó.

Ha a fő tünetek a belet is érintik, a diagnózis „irritábilis vastagbél”, vagy „irritábilis bél szindróma”. E betegségben az említett jelek mellett a flatulencia (szélgörcs, gázos belek) is gyakori, ahogy a hasmenés és a székrekedés váltakozása, és a megszokottól eltérő táplálékkal szembeni csökkent tolerancia is.

Mindezen tünetekért feltehetően elsősorban a bélmozgás zavarai tehetők felelőssé. A bél mozgékonyságának csökkenését számos tényező okozhatja, beleértve a stresszt, az idegességet, az egyoldalú táplálkozást és a testmozgás hiányát. Az irritábilis bél szindrómában szenvedők emellett, úgy tűnik, érzékenyebbek a gyomor-bél rendszerükben jelentkező fájdalommal szemben, mint mások, és általában véve, mintha jobban tudatában lennének minden, ezen a tájékon keletkező kellemetlen érzésnek.

Az irritábilis vastagbél kezelése

Az irritábilis vastagbél pontos kiváltó okai ismeretlenek, ezért azok közvetlenül nem is kezelhetők. Amit legelsősorban is meg kell értenie az ebben a szindrómában szenvedő betegnek, az az, hogy a betegsége nem súlyos, és a legkevésbé sem életveszélyes. Ez a tudat gyakran önmagában is elegendő a tünetek elviselésének megkönnyítéséhez, sőt, azok e felismerés után nemegyszer el is múlnak idővel.

Ha ez mégsem következne be, a beteg gyógyszeres kezelést kap a tipikus tüneteknek megfelelően. Ha például a teltségérzet és a flatulencia a fő panasz, a bélműködést egyenletesebbé tevő gyógyszereket írhatnak fel. Ha a hasmenés a legfontosabb tünet, különleges, erre a célra szolgáló hatóanyagokkal a bél aktivitása gátolható. Ha székrekedés a probléma, térfogatnövelő készítmények és rostok (pl. Mucofalk®) fogyasztása javallt. Ezek növelik a bélsár mennyiségét, és elősegítik a székelést. Ennek megfelelően minél több rostot tartalmazó étrendre kell átállni. Irritábilis bél esetén emellett általánosságban is érdemes ügyelni az egészséges táplálkozásra és életmódra. Szigorú étrendi szabályok nincsenek, de az ebben a betegségben szenvedőknek mindenképp érdemes odafigyelni, mit esznek, és elkerülni azokat az ételeket, amelyekre általában negatívan reagál a bélrendszerük.

A belünk ráadásul – némiképpen a bőrünkhöz hasonlatosan – a lelkünk tükre is. A stresszt – beleértve a pusztán pszichés stresszt – nem szereti, és előbb-utóbb emésztési zavarokkal reagál rá. Ezért aki irritábilis bél szindrómában szenved, annak tanácsos minél feszültségmentesebb életformát keresnie. Ha ezt sikerül elérnie, akkor a tipikus tünetek is gyakran maguktól megszűnnek. Ha a stressz csökkentésére nincs mód, a relaxációs technikák, sőt akár a pszichoterápia segítségét is igénybe lehet venni.

Végbélproblémák

A bélműködés zavarai és az egyéb bélpanaszok mellett más egészségügyi gondok is sok mai embert aggasztanak. Sokan szenvednek végbélproblémákban és a rectum gyulladásában. A gyulladás a rectumra másfajta hatást fejt ki, mint a végbélcsatornára.

A legismertebb probléma az aranyér (aranyeresség). Ez a bántalom a végbélcsatornát mintegy kipárnázó véredények betegsége. Ezek az erek gondoskodnak a végbélnyílás megfelelő záródásáról, hogy se gázok, se béltartalom ne távozhasson akaratlanul. Ha ezek az erek kitágulnak, akár elő is türemkedhetnek a végbélnyíláson kívülre. Ez csak gyulladás esetén jár fájdalommal. Gyulladáskor a végbél emellett különösen érzékennyé válik, a betegnek gyakran folyamatos székelési ingere van, és gyakori a vérzés. Ilyenkor mondják, hogy az illetőnek „aranyere van”.

Ha a gyulladás a végbél egészére kiterjed, proctitisről beszélünk. Jellegzetes tünetei a tompa vagy nyilalló fájdalom, a folyamatos nyomásérzés a végbélnyílásban, a béltartalom szivárgása, az égő, viszkető érzés (pruritus). A bélmozgások ilyenkor általában gyakoriak.

Ezt a gyulladásos reakciót sokféle ok válthatja ki. Néha akár mechanikai sérülés is – talán a székelés közbeni erőlködés hatására. Máskor kémiai irritáció – például a túlzásba vitt személyi higiénia miatt –, vagy éppen fertőzés okozza.
A végbél gyulladása gyulladáscsökkentő kenőcsökkel, kúpokkal, beöntéssel gyógyítható. Az egyébként krónikus bélgyulladások kezelésére használatos mesalazin nevű hatóanyag is hatékonynak bizonyult erre a célra. Csökkenti a gyulladást, és ily módon megszünteti a kínzó tüneteket. A gyulladáscsökkentő hatóanyagot (pl. kamillakivonatot) tartalmazó ülőfürdők alkalmazása is hasznos lehet.

Hol talál minket?

  • Budaörsön!
  • Címünk: 2040 Budaörs, Károly király út 39.
  • Telefonszámunk: 23/444 773
  • Faxszámunk: 23/444 774

Kapcsolatfelvétel

Személyesen szeretne kapcsolatba lépni velünk? Szakirodalomra van szüksége? Eljönne velünk egyik konferenciánkra? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hátterünk

Ismerje meg a németországi Dr. Falk Pharma GmbH világcéget, készítményeink kifejlesztőjét!